Onderzoeksvraag
Hoe kan de nieuw ontworpen Emobellies handpop ertoe bij dragen de basisemoties die 4-jarigen kleuters ervaren beter bespreekbaar te maken tijdens klassikale reflectiemomenten in de kleuterklas?
​​
Uit ons onderzoek is gebleken dat de meeste Vlaamse KO’s gebruik maken van handpoppen tijdens klassikale activiteiten. Uit de enquête bleek dat de KO’s handpoppen graag gebruiken omwille van de laagdrempeligheid voor kleuters omwille van de identificatie waardoor gevoelens makkelijker bespreekbaar worden. En dat is ook waar Emobellies voor staat en waardoor deze samenwerking tot stand is gekomen. Daardoor is de Emobellies handpop tot stand gekomen met heel wat bedachtzaam materiaal: zoals de geometrische vormen/ noppenstof/ belletje/ universele pasvorm: kinderen en volwassenen, …. Hierna was het tijd om de handpop uit te testen bij de 4-jarige kleuters. Zo hebben we zelf een activiteit ontworpen en deze uitgetest in de kleuterklas. Nu is de grote vraag: kan de handpop de basisemoties bespreekbaar maken tijdens klassikale reflectiemomenten Ja! Uit ons onderzoek is gebleken dat het visuele helpt waardoor emoties beter geplaatst kunnen worden. Ook leren de kleuters dat verschillende gevoelens ervaren oké is. Maar over het gebruik van de handpop tijdens kringmomenten blijkt een struikelvlak voor een aantal van onze klas.
Conclusie:
Reflectiemomenten met de Emobellies handpop kunnen ingezet worden om op een laagdrempelige manier de gevoelens die kleuters ervaren verwoorden/ plaats geven. Het visuele aspect van de Emobellies (de patches) maakt het voor iedere kleuter een haalbare manier om gevoelens te erkennen en een plaats te geven.
​
Deelvraag
1
Waarvoor maakt de Vlaamse kleuteronderwijzer (in wording) gebruik van een handpop in de kleuterklas?
Vanuit de nationale en internationale bronnen online kunnen we vooral concluderen dat handpoppen het meeste gebruikt worden voor het verbeteren van de communicatie en de betrokkenheid van de kleuters te verhogen. Ook kunnen we uit sommige bronnen afleiden dat handpoppen ervoor zorgen dat de gevoelens van kleuters bespreekbaarder maakt en ze makkelijker gaan herkennen en verwoorden. Het is drempelverlagend voor kleuters om te praten via een handpop. Doch blijkt organisatorisch dat een handpop toch niet het meest praktische materiaal is om te gebruiken in de klas. Uit onze enquête met 93 verschillende kleuteronderwijzers en studenten kleuteronderwijs, kwamen we tot volgende inzichten: 92,5 % van de ondervraagden maken gebruik van handpoppen. 39,8 % van deze personen gebruiken meerdere keren per dag een handpop. En wanneer we verder kijken naar het percentage van gebruik tijdens activiteiten=> voor klassikale activiteiten (33,5%), inleiding activiteiten voor thema’s en andere activiteiten (16,2%) en taalactiviteiten zoals verhaaltjes (15,7%). 2% meld ook dat ze een handpop gebruiken tijdens activiteiten die te maken hebben met gevoelens. Nu dat we tijdens de lessen meer te weten zijn gekomen over het belang van reflectiemomenten: bv. tijdens de les godsdienst=>
Reflecteren is heel belangrijk zodat kleuters gaan nadenken wat er allemaal gebeurd is en hier een beeld van gaan maken. Ze leren terugblikken en herinneren/ spelen en leren deel 2 taal: taaldoelen worden nagestreefd. Daarom zouden we graag te weten komen wat het effect zou zijn door een gevoelenshandpop te koppelen aan deze klassikale activiteit.
Deelvraag
2
Waarom kiezen we voor een samenwerking met Emobellies? 
​
Vanuit de verschillende onderzoeksdomeinen zijn we gekomen tot de onderzoeksvraag “Hoe kan de handpop ertoe bijdragen de basisemoties van 4-jarigen kleuters meer bespreekbaar te maken.” Toen we via de media meer hebben gehoord van Emobellies en het grondig bestuderen van hun website: kwamen we al gauw meer te weten over wie Emobellies daadwerkelijk zijn/ waarvoor ze staan: het zijn zelf 2 ervaringsdeskundigen: ouders die zelf tot een probleem zijn gestrand om de noodzaak van het uiten van emoties uit te dokteren. Ze maken gebruik van heel bedachtzame materialen voor hun producten: zoals de noppenstof/ geometrische vormen (waar heel wat onderzoek aan vooraf is gegaan). Zij zagen het zitten om samen met ons in een bootje te stappen om de gevoelens handpop te ontwerpen omdat we overigs het gemeenschappelijk doel voor ogen hadden: namelijk de gevoelens van kinderen beter bespreekbaar maken. In ons onderzoek hebben we hiervoor heel wat interviews afgekomen zoals (de Katrol/ met Emobellies eigenaar Sofie) om meer te weten te komen hoe zij hun samenwerking met Emobellies zijn aangegaan.
Deelvraag
3
Welke criteria zijn noodzakelijk voor de Emobellies-handpop?
​
Vertrokken vanuit de bestaande knuffels (belle) is onze handpop ontstaan:
-
Doctoraatstudie Mendy Tjew A-Sin: hoog knuffelgehalte is belangrijk.
-
Lichte kleuren: groen en blij brengen rust (zie ook ASS)
-
Ronde vormen laten de kleuters goed voelen.
-
Belletje: zacht geluid om de interesse op te wekken
-
Zelf aangegeveen: de handpop moet zowel gebruikt worden door kleuters al door de KO.
-
Ook het buitenland (onderzoek Buffalo) toont aan dat kinderen gelimiteerd gebruik kunnen maken van de basisemoties zolang ze maar niet te complex zijn=> vertrekken vanuit basisemoties.
Wat hebben we zelf gemerkt: Door het zelf gebruiken van de Emobelie handpop hebben gemerkt dat de kleuters hun gevoel beter uiten ze vinden een handpop leuker omdat ze hun hand er in kunnen steken staat de handpop dichter bij hun. We hebben tevens ook met Emobellies de afspraak gemaakt om niet alleen de handpop te gebruiken maar ook het prentenboek uit te testen.
Deelvraag
4
Deelvraag 4: Wat zijn de effecten van het gebruik van een Emobellies-handpop in kleuterscholen? 
​
We hebben zelf een activiteit ontworpen om de basisemoties beter bespreekbaar te maken tijdens een klassikaal reflectiemoment.
Door het gebruik van de Emobellies-handpop kunnen ko’s veel gemakkelijker een gesprek over gevoelens aanknopen. De kinderen kunnen makkelijker hun emoties uiten omdat ze zich niet geconfronteerd voelen met zichzelf. De kinderen kunnen zichzelf spiegelen aan de handpop op een veilige manier. Ze worden niet gedwongen om hun gevoel aan hunzelf te koppelen. De Emobellies-handpop is een speels gegeven waardoor de kls gemotiveerder zijn tijdens reflectiemomenten, de betrokkenheid ligt duidelijk hoger. Kinderen die het moeilijker hebben bij taal of zich talig uit te drukken hebben visuele ondersteuning gekregen. Kls leren dat hun gevoel verschillend kan zijn dat het gevoel van iemand anders in dezelfde situatie en dat dit zeker oké is. Doch zijn er aan het klassikaal werken enkele nadelen aan verbonden: lange wachttijden om een patch te plakken op de gevoelenshandpop. Ook het gebruik van het Emobellies prentenboek in combinatie met de handpop werkte niet goed. Daarom kiest de meerderheid van de groep voor aanpak waarbij de kls in groepjes aan de slag gaan met de emobellies handpop. Ook heeft ons dit bijgebracht tot het ontwerpen voor de gevoelenspopjes die we moesten maken binnen het vak beeld.
In het onderstaande document vindt u onze onderzoeksresultaten met conclussies, alvast veel kijk plezier!